2009. július 20., hétfő

Anna Gavalda: Szeretném, ha valahol valaki várna rám



Könnyed nyári olvasmányra vágytam. Félretettem Szabó Magdát, Kundera sem tudott lekötni... és kezembe került ez a könyvecske. Rövid, gyorsan lehet vele haladni, pont ilyenre volt szükségem!

12 novellából áll a kötet, mindegyik történet kapcsolatokról szól, különféle eseményeket dolgoz fel. Van amelyik ismerős szituáció lehet mindannyiunk számára, s vannak, melyek megdöbbenést váltanak ki, vagy kíváncsiságot, dühöt, nevetést, megértést, szánalmat... kiből éppen mit.
Mindegyik kis novella egyes szám első személyben íródott, ami nekem az elején kicsit furcsa volt, de hozzá lehet szokni, és később így kényelmesebbé válik, hatásosabbá, jobban belefolyunk a történetbe. Van amelyik nő tollából fakadt, és van, amit férfi mesél el. Furcsa így beleélni magam egy férj elbeszélésébe. De tetszett. Faltam!

Röpke 2 nap alatt, amíg ezt a könyvet olvastam, tanúja lehettem egy fiatal nő ismerkedési praktikáinak; egy asszony terhességének; egy házaspár autókázásának pár pillanatának; a testvéri szeretetnek; egy zenész vágyának és szerelmének; egy katona férfi különös születésnapjának; egy egész nap autójában dolgozó férj egyetlen hibájának és következményeinek; egy megalázott állatorvosnő megdöbbentő történetének; két barát és egy vaddisznó tragédiájának; egy lánytestvéreivel élő Álom-Báty szerelmének; és egy kézirat különös történetének.

Ajánlom mindenkinek, aki érzelmekre, hétköznapi (és mégsem annyira hétköznapi!) történetekre vágyik, vagy csak egyszerűen szeret novellákat olvasni:)

Cham

1 megjegyzés:

cseri írta...

Régebben olvastam, nagyon tetszett nekem is. Az Együtt lehetnénk is nagyon jó.