2010. január 15., péntek

Polcz Alaine: Egész lényeddel


Régóta készültem Polcz Alaine könyvet olvasni, bár a Rend és rendetlenséggel szerettem volna kezdeni!
Ezt a könyvet kölcsönkaptam, egyből rá is ugrottam!

Hmmm... Hol is kezdjem? Az írónőről tudom, hogy nagy szerepe van a hospice szolgálat létrehozásában, alakításában. Nagy hangsúlyt fektetett életében a haldoklók megsegítésére, otthonápolására. Ehhez hasznos tanácsokat fogalmazott meg a családtagok számára is. Ebben a könyvben saját életéből merített.

Férjéhez fűződő nagy szerelméről ír, bár ez a rész számomra csekély mértékben nyilvánult meg a könyvben. Főként az időskori betegségéről, a halálba kíséréséről szól, és ahogyan ezt az írónő megélte. Felidéz régmúlt- és közelmúltbeli eseményeket, élményeket, sérelmeket.

Egy leírásban azt olvastam, hogy ezzel a könyvvel segíteni szeretne a hasonló élethelyzetben lévőknek, főként azoknak, akik félnek a haláltól. Megmondom őszintén engem rettentően nyomasztott az egész könyv hangulata, bár tudom, hogy a téma maga nem egy felemelő olvasmány! Ha eddig tartottam a dologtól, most még inkább!

Nem tetszett a könyvben az sem, hogy rengeteg szőnyeg alá söpört, kapcsolatukban folyamatosan jelenlévő konfliktust, sérelmet ír le. Szerintem ezt utólag igen felesleges volt az olvasók "orrára kötni"!
Hasznos tanácsot én nem tudtam meríteni a könyvből, bár ezt tényleg félve írom le, mert nagyon személyes hangvételű könyvről van szó, így fura a "kritika".

Ettől függetlenül mindenképp szeretnék még az írónő tollából származó könyvet a kezembe venni!

10/4

5 megjegyzés:

Agnes_Villanyi írta...

Én is régóta készülök Polcz Alaine-t olvasni, de még engem sem vitt rá a lélek, pedig már begyűjtöttem néhány könyvet tőle. Bevallom, tartok tőlük...
Pont amiatt, amit írtál. Hogy nem fog segíteni, sőt...

Erika írta...

Én a Rend és rendetlenséget még bepróbálom, de már fenntartásaim vannak!

Herman Annamária írta...

Akkor egy ellenvélemény. Én szeretek mindent, amit írt. Ahogy ír, ahogy reagál a világra stb. (talán egyetlen dolog ami negatív a Leányregényben, a nők mustrálása)
A rend és rendetlenség alapján ne ítéljetek, mert az teljesen más kategória!
Az a baj, hogy most nem ugrik be pontosan melyik könyv ez az "Egész lényeddel", de úgy emlékszem, hogy főleg a szerelemről ír benne. Ebben van a Weöres Sándor és Ami néni kapcsolata? Mert, ha igen nekem ez is nagyon tetszett. Alapvetően Mészöly Miklóssal való szerelme is tetszett. Persze sok dolgot a szőnyeg alá söprünk, de idősebb korban ez a bölcsesség jele. Viszont, ha nem jött be neked az írónő, akkor hagyd is, mert a többi könyvében is ilyen kis aprólékos, figyelő. Test és lélek egybe! Jaj, megint kéne tőle olvasni valamit.

Erika írta...

Annamária, azért nem adtam fel! :-) Még próbálkozom! Volt már olyan, hogy egy író többféle műve teljesen ellentétes érzelmeket, élményeket váltott ki belőlem!
Igen, főként a szerelemről akarna szólni ebben a könyvben, de leginkább Miklóstól elszenvedett sérelmei, megaláztatásai jöttek elő a számomra, nekem ez fura volt!

Neked nem tetszett a Rend és rendetlenség?

Csenga írta...

Én az Asszony a fonton olvastam tőle,mivel ebben a könyvben történik meg a házasságkötés,ebben is elég sok szó esik,arról hogy nem volt boldog a férje mellett...