2010. június 18., péntek

Paulo Coelho: Brida

Először is, köszönetemet szeretném kifejezni a könyvért a Bézs Magazin Szerkesztőségének!

Elsősorban a kíváncsiság hajtott, miért piszkálják ennyire Coelho-t? Egyetlen könyvet olvastam tőle igen régen, Az alkimistát. Akkor viszonylag kielégített... Az utóbbi években bevallom, előítéletből nem olvastam tőle, pont a fent említett nagyon negatív vélemények miatt. De ez alapján ugye nem lehet dönteni!? Így direkt "levadásztam" ezt a könyvet, hogy valamelyest megvédjem a szerzőt. Sajnos nem fog menni!

Az adott történet főszereplője Brida, egy nagyon fiatal, értelmes, szép lány. Folyamatosan keresi az élet értelmét, a saját maga útját. Segítségére van Wicca, a boszorkány, és a Mágus, akik bevezetik a mágiába, illetve mindenfélébe. Másrészt ott van mellette párja, Lorens is, akitől szintén folyamatos támogatást kap. Belefolyik mindenféle misztériummal teleszőtt bonyodalomba. Számomra tényleg bonyodalom az egész, nem is tudtam kihámozni az egészből jóformán semmit! A főszereplő személye egyébként szimpatikus lenne, ha nem ebben a szövegkörnyezetben, nem ebben a történetben szerepelne. Valós életben nem is érteném, hogy kerül bele ilyen élethelyzetbe egy értelmes ember!?

Számomra frázispuffogtatás az egész! Egy nagy katyvasz! Nem tudom, mi mellett teszi le a voksát a szerző? Kereszténység, mágia, hinduizmus, boszorkányság???? Van itt minden! Vagy nem is kéne tudnom? Nem ezzel kéne foglalkoznom? Nekem ezek nem férnek meg egymás mellett! Én az egyszerű, tiszta hit mellett állok ki! Van egy olyan érzésem, hogy nem a saját érzéseit, tapasztalatait, gondolatait írja le a szerző, hanem hatásvadászat az egész! Mintha mindenféle vallási meggyőződésű olvasónak szeretne megfelelni egyszerre, egy időben, egy könyvbe foglalva. De hát ez lehetetlen!!! Mélyen felháborodtam, amikor az egészbe még Bibliaidézetek is kerültek!!! Pár kifejezést kijegyzeteltem: mesterséges démonok, Isten Bal Kezének légiója, Kis Misztérium, Árnyak könyve stb. Nálam még egy rossz sci-fi-nek sem menne el! :-(

Tele van a könyv életbölcsességekkel. Szinte egy mondat sincs, ami ne bővelkedne a bölcs kinyilatkoztatásokban. De pont emiatt már szinte unalmas. Csak kapkodom a fejem, mi szól nekem, mit mond nekem? Jó pár éve talán levett volna ezekkel a lábamról (amikor Az alkimista is némileg), de most már inkább azok a mély gondolatok érintenek meg inkább, amik folyamatosan rávezetnek a fontos dolgokra, nem pedig az agyamba ültetik, a számba rágják! Sokszor a kevesebb a több!!!

Tele volt a könyv bugyutábbnál bugyutább mondatokkal, amiktől némiképp már a hajam téptem. Két "kedvencem":

"Azoknak az embereknek, akiknek születésüktől fogva fejlett Adottságuk van, kicsi a fülcimpájuk, és a fejükhöz lapul."

"Semmi nincs a világon, ami teljesen rossz lenne, kislányom – mondta az apja az órára mutatva. – Még egy álló óra is pontos napjában kétszer."


Sajnos nekem sem sikerült megfejtenem a szerző nagy példányszámban eladott könyveinek a titkát! :-(

2/10

12 megjegyzés:

szeee írta...

Isten Bal Kezének Légiója különösen megfogott :P
anyám...:(
a bejegyzés amúgy tetszik, jól megindokoltad, hogy miért nem...

Erika írta...

Engem is! :-( Úgy érzem, már kínjában talált ki ilyeneket! Egyébként a bejegyzés szinte röppent ki a fejemből kb. 5 perc alatt. A többivel mindig vért izzadok, de ez most annyira fellázított, hogy nem volt gond!

Névtelen írta...

Hihi...:) Igazából én sosem piszkáltam a szerzőt, de nem értettem a népszerűségét én sem...
Világnézetileg ő ilyen ezoterikus meg spirituális (azért ne feledjük el, dél-amerikai szerzőről van szó, ott meg aztán más sincs ilyen téren, csak katyvasz), ezekbe sokminden belefér, ahogy látom.
Én is az Alkimistát olvastam először (és utoljára) tőle. Elég volt annyi. Túl sok volt a hókuszpókusz, a mondanivaló kevés, de az meg elviselhetetlenül konkrét. Világot szépen rajzol egyébként (abban az egy könyvben), de a karakterekkel már bajaim voltak.
És továbbra is értetlenkedem.

Borostyán írta...

lunanyuszi:
nekem is az Alkimista volt az első és utolsó. És már olyan régóta kerestem egy megfelelő kifejezész a "szájbarágósra" hogy meg ne bántsak másokat, te emg olyan szépen megoldottad: "a mondanivaló kevés, de az meg elviselhetetlenül konkrét" kifejezéssel, hogy elismerésem :)

Ha nem haragszol majd lenyúlom tőled ezt a kifejezést, mert nagyon tetszik. :P

Erika írta...

Jaj de jó, hogy eddig viszonylag egyetértőkre találtam! :-) Azt hittem, velem van vmi nagy gáz, hogy egyáltalán nem értettem a mondanivalóját! Még most is zsong a fejem!

Névtelen írta...

Borostyán, egészen nyugodtan, köszi :)
Erika: szerintem Coelho említése mágnesként vonzza a kommenteket mindig :)olyan, mint a Starbucks :D

Erika írta...

:-))) A hajszálaimat is mágnesként vonzotta!

Andi76 írta...

Bocsánat, az említett könyvet nem olvastam de én azt hiszem Coelho-nak is nyilván vannak jobb és rosszabb művei.
A Veronika meg akar halni pl. szerintem remekmű, nekem nagyon tetszett. A Tizenegy perc is!
Most olvastam A Zahírt, ezt viszont félbehagytam, újrafolytattam és nem nyerte meg a tetszésem.
Kell hozzá hangulat az biztos ... az ilyen írásokat nem mindegy milyen életperiódusában olvassa az ember.
Adjatok neki még egy esélyt! :)

(bár valószínűleg a Bridával én sem fogok próbálkozni :) )

Milena írta...

Zavaros,értelmetlen,túlmisztifikált.
Ennél még egy sima szerelmi háromszög történet is jobb lett volna.

ecceregy írta...

én egy nap alatt olvastam ki a bridát, a fülcimpánál, óránál én is csak néztem, meg légiónál is, és ennél a könyvnél én is úgy éreztem, hogy néha kicsit sok az erőltetett bölcselet, de számomra meghámozva, letisztítva tanulságos volt ez most. de eszerintem coelho ezen könyvei mint mondjuk a portobellói boszorkány is, inkább olyanoknak mondanak sokat, akik szintén ilyen spirituális gondolkozásúak.

Brida írta...

Nekem tetszett a konyv, de ez lehet azért van met Coelho bácsitol még csak ez volt a második konyvem, és az Alkimista nem igazán tetszett. Viszont ebben a konyvben, a Bridában sok párhuzamot találltam magammal, és az órás idézet, lehet hogy hozzátok képest túl naív vagyok, de nekem kifejezetten tetszett.
Mindenesetre mókás hogy ennyi embernek nem tetszett a Brida, nekem akkor is a kedvenc konyveim kozé fog mostantól tartozni :-)
gondoltam leírom, ne hogy már valaki csak rosszat gondoljon a konyvrol, mindenki dontse el maga...
jó olvasást mindenkienk ;)

Erika írta...

Szerintem nincs is azzal semmi gond, hogy más a véleményed! Tök jó, hogy leírtad! :-)