2009. október 15., csütörtök

Anne B. Ragde: Berlini nyárfák


Ez a könyv szó szerint rám talált.Valahogy mindig szembe jött velem, és aztán nem volt más választásom mint megvenni.

Ez egy három kötetből álló trilógia,ebben az első részben megismerkedhetünk a három Neshov testvérrel,és az egyikük sosem látott lányával.

Tor, Margidó, Erlend és Tor lánya Torunn Norvégiában gyűlnek, össze miután a testvérek anyja agyvérzésben meghal. A hideg téli Norvégia tökéletesen jellemzi a család kapcsolatát, és lelkiállapotukat.

Tor lakik csak otthon a farmon,malacokat tenyészt,a másik két testvér már elköltözött Erlend Koppenhágában él,homoszexuális, sikeres kirakatrendező, és nagyon boldog a párjával. Bár Margidó is Norvégiában él, már hét éve nem látogatta meg családját, Ő temetkezési vállalkozó. Mindenkinek megvan a saját oka rá miért is kerüli a többieket ami egészen a könyv végégig nem derül ki, illetve csak nagyon lassan bontakozik ki, de ennek ellenére nem unalmas, sőt végig izgalmas,sodró a történet, bár nem peregnek az események, egy felesleges sor sincs a könyvben.

Részletesen megismerhetjük mindhármukat Ragde remek karaktereket alkotott, és hihetetlen aprólékossággal mutatja be őket. Ritkán találkozom ilyen történettel, ahol ennyire részletesen,alaposan megismerhetjük a főszereplőket. Tulajdonképpen az első kötet csak az ő bemutatásukkal foglakozik, Margidóa vallásos temetkezési vállalkozó, aki épp egy öngyilkos fiút kísér utolsó útjára....

Erlen Koppenhágában már a karácsonyra készül, közben érzi, hogy történni fog valami nyomasztó dolog, és szinte megkönnyebbül amikor kiderül "csak" az anyja haldoklik.

Tor a gazdaságot igyekszik talpra állítani,minden azon múlik hány kismalacnak adnak életet a kocái-Tor bemutatása nagyon tetszett, az állatokhoz való viszonya,ahogy bánik velük-szinte honvágyam volt,hogy újra állatokkal foglalkozzam, bár sokkal több az árnyoldala mint a szépsége Tor mégsem hajlandó lemondani a farmról.

Torunn hasonlóan apjához, szintén állatokkal foglalkozik épp friss társtulajdonos lesz egy kisállatrendelőben, az utóbbi években ez volt az egyetlen sikerélménye, ugyanis egy hosszú kapcsolata szomorú véget ért.

Karácsony előtt pár nappal ,akaratuk ellenére tehát összegyűlik a család Neshov család farmján, család bár mindenki idegennek érzi a másikat, egyedül Erlend és Torunn ért szót,amiért Tort sosem érzett féltékenység gyötri. És míg azt hiszik, hogy egyetlen dolguk, Anna az anyjuk temetésének elintézése, ha halk szavú apjuk, akiről valamiért egyetlen gyereke sem vesz tudomást, a karácsonyi vacsoránál megszólal......


Remek családi trilógia, alig várom mi lesz a szereplők sorsa. A borító és a cím remek, híven tükrözi a könyv mondanivalóját, ami manapság sok könyvnél elcsúszik.

A Norvég táj, a családi kötelékek lelki boncolgatása, a vidéki élet nehézségei és annak hiteles bemutatása teljesen elvarázsolt.

A folytatás: Remeterákok, Pihenni zöldellő mezőnkön.




11 megjegyzés:

szeee írta...

Tetszik a bejegyzésed, nagyon kíváncsi lettem. Akarooom! (Persze most jövök a könyvtárból...)

Csenga írta...

Köszönöm! Tőled különösen jól esik a dicséret,mert ritkán adsz hangot neki:-)
Szívesen kölcsönadom.(Nálunk nincs meg a könyvtárnak-javasoltam,hogy szerezzék be!)

szeee írta...

:)
köszi, nálunk megvan a könyvtárnak, majd kiveszem. Azért is érdekes ez, mert pl. amikor Stippistop írt róla, ennyire nem voltam motivált. Igaz, neki nem is tetszett ennyire, mint Neked.

Csenga írta...

Szerintem ha megfelelő hangulatban talál meg,akkor nagyon fog tetszeni,de ha épp nyáron kezded el olvasni,akkor tuti azt mondod rá unalmas-kell hozzá egy kis szürkeség...
Stippistopnak szerintem tetszett,csak nem lelkizett ennyit rajta mint én:-)

annamarie írta...

Nekem már akkor is feltűnt a könyv (Stippistop)Érdemes figyelni a Bokkline lapját, mert szokott lenni skandináv hét-nap akció. Én is szemeztem akkor vele, de inkább három másikat vettem meg! Persze csak, ha meg akarod tartani!
Tetszett a bejegyzésed, most már én is el fogom egyszer olvasni...

Csenga írta...

Köszi:)
Én a Book.hu oldalon vettem 900!!!forintért,de a teljes ára is elég baráti más könyvekhez képest.
A Remeterákok már megvan,már csak a harmadik kötetet kell beszereznem:-)

stippistop írta...

:o) örülök, hogy tetszett. bennem is jó emléket hagyott a könyv, bár én valóban szűk szavúbb vagyok a beszámolóknál... :o)
annamarie: én is épp egy ilyen skandináv hét alkalmából vettem meg a folytatást, a remeterákokat! sajnos még nem jutottam hozzá, de még ezen a télen megteszem! :o)

stippistop írta...

de most így hirtelen kedvem is támadt a folytatáshoz! :o)

Csenga írta...

Hajrá Stippistop :-) és ha elolvastad,még mindig lesz egy rész!:-)

Tara Nima írta...

most én is jól ráizgultam.:)

Csenga írta...

Nima én tegnap este elolvastam a második részt is!!! És már alig várom mi lesz a folytatás.
Nagyon jól megírt történet,a második részben tele feszültséggel!!