2010. október 2., szombat

Chitra Banerjee Divakaruni: A fűszermesternő

"A regény hősnője Tilo, aki messzi földön látja meg a napvilágot, majd   számtalan bonyodalom után a Fűszerek Szigetére érkezik. E különös helyen megismeri a fűszerek titkos erejét, s általuk varázserőre, misztikus képességekre tesz szert az emberek felett. Hatalmát azonban csak a Mesternőkre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyakorolhatja. Ifjúi lélekkel, egy öregasszony testébe költözve kezdi meg munkáját Oaklandben, egy fűszerboltban. Miközben a boltba betérők sorsát megismerve próbál segíteni, maga is válaszút elé kerül. Megtörténik vele az, ami az ő helyzetében szigorúan tilos: szerelmes lesz egy amerikai férfiba. Ettől a pillanattól nincs menekvés, döntenie kell sorsáról."

Úgy gondoltam körbeszimatolok egy kicsit a többi könyvesblogger oldalán, ugyanis engem annyira elvarázsolt a regény, hogy együltő helyemben kiolvastam a felét és kíváncsi voltam, hogy volt-e valaki hasonló cipőben. :) De sajnos, különböző véleményekre bukkantam és senki nem volt azonos véleménnyel velem. Pedig a könyv maga a fűszer, az illata, a zamata, a hangulata, mind-mind varázslatos. Másokkal ellentétben én nem éreztem, hogy unatkoztam volna a regény olvasása közben, sőt igenis élveztem ahogy az egyes fűszerek funkcióját bemutatta az írónő. Ugyanis a fűszerek mágiával, varázslattal vannak telítve, melyet ha helyesen alkalmaznak megváltoztatják az ember életét. Mindjárt kedvem támadt egy kis Indiához. :)

Egyetlenegy aprócska gondom volt, hogy a helyszínt nem igazán ismerhetjük meg a történetben. Ennek oka, hogy Tilo nem mozdulhat ki boltjából, mert akkor irgum-burgum lesz, de mégis valahol hiányoltam azt, hogy a szerző bemutassa, hol is van pontosan ez a boltocska (azon kívül, hogy Amerikában). :) De persze ez az észrevételem a történet szempontjából igazán lényegtelen, csak imádom fikázni a könyveket. Hehehe (gonosz vigyor). :D

Tilo, a főhősünk viszont igazi lázadó, néha éreztem inkább tinédzsernek, mint öregasszonynak, melynek oka hogy folyamatosan lázadozik a szabályok ellen. De azt hiszem ezzel nem ő lett volna az egyetlen, hiszen az ember néha imádja megszegni, felrúgni azokat a fránya tilalmakat. Mindemellett szerethető karakter, aki igyekszik mindenkin segíteni, még ha elsőre nem is úgy sikerülnek a dolgok, mint ahogy az elvárható lenne. :)
Ha szeretnél elmerülni egy olyan regényben, melyben egyszerre valósul meg a mágia, a szerelem, a vágy és az álom, akkor a Fűszermesternő a te könyved. ;)

U.I.: A könyvből film is készült, melyet itt tekinthettek meg.
Nincsenek megjegyzések: