2010. október 12., kedd

Vicki Myron és Bret Witter: Dewey a könyvtár macskája


Dewey az angol helyesírási reform szószóljáról lett elnevezve. A cica pár hetesen került az Iowa állambeli Spencer könyvtárának könyvledobójába.A könyvtárvezető Vickinek 18éven át hűséges barátja lett.1988 januárjában kezdődik a történet de Dewey még mindig "él", ha ellátogatunk a www.spencerlibrary.com oldalra egy pillanat alatt kézzelfoghatóvá válik ez a történet és Dewey alakja is.

Szívmelengető,elgondolkodtató,tüneményes történet egy kisvárosról ,és egy könyvtárról ami egyszeriben fellendült ahogy Dewey megjelent a könyvespolcok között. Pedig nem egyedülálló a történet,több könyvtárnak van saját macskája, mégis valami varázslat folytán Dewey világhírű lett bár a könyvtára sosem reklámozta. Még Japánból is útnak indult egy forgatócsoport,és százával kapta Dewey a leveleket, felkéréseket,és születtek cikkek Deweyről. Képek járták be világot ahol a macska üdvözli a látogatókat,vagy éppen a könyvtár karácsonyfájára vigyáz.

A történetben helyet kap Spencer is, a város ahol Vicki mindig is élni akart, Vicki élete, betegségekkel vívott harca, családja amelyet nem kímélt az élet. Úgy gondolom, hogy Vicki élete is meg tudna tölteni egy könyvet.

Sok mindent megtudhatunk egy könyvtár működéséről,életéről, a látogatókról. Minden egyes fejezetnél gyönyörködhetünk egy Deweyről készült fotóban. És nyakig merülhetünk egy csodaszép,hangulatos történetben, ami hol nevetésre fakaszt,hol sírásra késztet. Dewey egy különleges, érzékeny, okos macska volt aki tudta mi a dolga imádta a könyvtárat és minden embert aki oda betért.

Akinek volt már kutyája,macskája az nagyon jól tudja milyen erős kapocs alakulhat ki gazdi és az állat között. Akinek még nem volt szerencséje egy ilyen barátsághoz annak még hihetetlenebb lesz a történet.

Nincsenek megjegyzések: