2010. október 13., szerda

Lian Hearn: Fülemülepadló : az Otoriak története : I. könyv

Beleszerettem!!! Már a borítója is régóta izgatta a fantáziámat, holott nem is nagyon tudtam, miről szól a történet. Nem csalódtam a megérzésemben, annak ellenére, hogy a japán kultúra, harcművészet nem igazán áll közel hozzám.

A Hármas Birodalom harcáról szól ez a történet. Harc a barbárság, Iida nagyúr zsarnoksága ellen.

Egyetlen lehetőség van a viszonylagos békére, az pedig Iida levágott feje. Ez szinte egyenlő a lehetetlennel, hiszen olyan védelmi bástyákkal van körülvéve, hogy még a legedzettebb orgyilkosok sem tudják tervüket véghezvinni. Ráadásul még a fülemülepadlóval is meg kéne "birkózni". A történet során kiderül, hogy egy, még majdnem gyermek az, akinek ez sikerülhet, aki olyan természetfölötti erőkkel van megáldva, amely által ki tudja játszani a hatalmas nagyurat körülvevő birodalmat.

A történet elején Tomaszu gombászásból érkezik vissza a falujába, Minóba, amikor döbbenten látja már messziről a felszálló füstöt. Máskor is történt ilyen, hiszen minden fából, szalmából készült. De most a Tohanok jöttek leszámolni a Rejtettekkel. Felégették az egész falut, megölték az összes embert. A Tohanok vezére nem más, mint a fent említett Iida, akinek ez alkalommal Tomaszu a személyes ellenségévé is válik, és hajtóvadászatot indít utána.

Megmentésére Sigeru érkezik, aki az Otoriak fejedelme. A nevét is megváltoztatják Takeo-ra, hogy minden nyomot eltüntessenek. Az életmentés következtében a nagyúr felelősséget érez a fiú iránt, akit később fiává is fogad.

Mintha a névváltoztatással személyisége is változna. Kezd rájönni, mi is az ő küldetése, bár mindvégig vívódik magában, hova tartozik, ki ő?

A barátságnál valami jóval mélyebb alakul ki közöttük, életük összefonódik. Immár együtt tervezik a leszámolást.

Nem csak Sigeruval fonódik össze az élete, hanem a vele egyidős Sirakava Kaede-val is, aki 8 éve a Nogucsi kastélyban él hányattatott módon. 

A történet, amely az Otori klán legendáiról, és az ősi ellenségeskedésről szól a Tohanokkal, lebilincselő volt számomra, letenni alig bírtam. A szerelem, az erotika is olyan finoman, érzékien van ábrázolva a történetben, hogy (jó értelemben) beleborsódzott a hátam. A könyv egyben a hűség, barátság, bátorság, ugyanakkor a barbárság, zsarnokság története is.

Az írónő kitüntetett figyelmet szentelt a japán kultúra tanulmányozására. Ez úgy gondolom, egyértelműen látszik is a könyvön, bár a történet kitalált neveken, helyeken alapszik.

És mi is az a fülemülepadló??? El nem tudtam képzelni. Íme:

"Olyan padló, ami énekel. Senki sem mehet át rajta, még egy macska sem anélkül, hogy csipogni ne kezdene, mint egy madár."6 megjegyzés:

Anikó írta...

Valóban a könyv letehetetlen, én még egyesével úgy olvastam, hogy a következő könyvet még ki sem adták, türelmetlenül vártam a megjelenéseket.Lírai, izgalmas, lebilincselő, mindegyik kötet megjelenésekor újraolvastam az addig megjelentet/teket/.Soha nem érdekelt sem fantasy, sem harcművészet tartalom, de ez, hála a véletlennek, hogy a kezembe került.Én is a könyvborítóra figyeltem fel, és a címekre.
Szóval teljesen egyetértek veled, majd meglátod, hogy a további részekkel ugyanígy leszel, mint az elsővel. Egyébként filmre kívánkozik szerintem, de a japánoknak kellene megcsinálni.

Borostyán írta...

Szia!

Köszönöm, hogy elmondtad a véleményed! Azóta elolvastam a második részt is de sajnos a harmadik kimaradt. Azóta pedig olyan sokat felejtettem, hogy nem tudom érdemes-e még belekezdenem a harmadikba. Párom már mind a négyet elolvasta és neki is nagyon tetszett.

Erika írta...

Igen, nekem is azt mondták, hogy a többi része is ugyanilyen abbahagyhatatlan! :-)

Egyébként Borostyán is írt róla bejegyzést korábban, abban említette, hogy 2009-re ígérték a filmet! Nem tudok róla!

Borostyán írta...

Nem is néztem meg a bejegyzést pontosan sem a dátumot azt hittem az én bejegyzésemhez jött a komment :P Bocs hogy belekotyogtam :P

Borostyán írta...

Ja és én is ledöbbentem hogy ez a padló létezik, rá is kerestem a neten: http://www.youtube.com/watch?v=jJThECzA1bc

Erika írta...

Először én sem vettem észre! :-) De jó ez a link, és van még egy csomó ott! Én pl. erre nem kerestem rá. Jó, hogy betetted! :-)