2010. október 31., vasárnap

Vámos Miklós: Apák könyve

Érdekes, hogy ezt a könyvet először egy angol barátom ajánlotta figyelmembe, azzal, hogy ő nem tudta letenni, egy ültő helyében olvasta végig. Ez felkeltette az érdeklődésemet, mi lehet az a magyar írótól, magyar emberekről, magyar történelemről szóló könyv, ami ilyen hatással van egy külföldire.

12 generáció élete. Egy zsidó család első szülött fiainak és azok családjainak története, mely az 1700-as években kezdődik és napjainkban ér véget.
Az apák/fiúk rendelkeznek egy speciális képességgel, a múltba - és olykor a jövőbe látás képességével.
Van egy könyvük, az apák könyve,egy napló, amibe az első kezdi el írni a gondolatait, érzéseit, tapasztalatait, és ez a könyv jár kézről kézre, mindig az első szülött fiút illeti. És ők is írják bele rendesen a saját történetüket. Már 3 kötetes az Apák könyve, amikor a koncentrációs tábort megjárt tizedik fiú - nem akarván emlékezni a múltra - elégeti. Az utolsó fiú, a tizenkettedik a sorban, aki már napjainkban él, nagy kutatómunkával próbál valamicskét megtudni a családja történetéről, sajnos kevés sikerrel.
A család élete szorosan összefonódik a magyar történelemmel és politikával, sikereik és kudarcaik megelevenednek a lapokon (és az írás nyelvezete is igazodik a korhoz, tehát folyamatosan fiatalodik). Szinte az összes fiú élete tragikus véget ér, de fiaikban és azok fiaiban folyamatosan tovább élnek. 

Nagyon szép gondolat és megható családregény. Elolvasása után talán mi is kedvet kapunk saját családfánk kutatásához, de legalábbis arról szóló történetek meghallgatásához.





Kiadó: Ab Ovo
Kiadás éve: 2000
Oldalak száma: 448

1 megjegyzés:

Erika írta...

De nagy kedvencem!!!! :-)