2009. november 6., péntek

Charlotte Bronte: Jane Eyre


Egy magával ragadó történet szerelemről, szenvedésről, tiszteletről, hűségről.
Hűségről mások iránt, és hűségről önmagunkhoz.

Jane Eyre, a lowoodi árva történetét szinte mindenki ismeri. Többször megfilmesítették, folyamatosan kiadják könyvben is.
Jane a kis árva kislány nagybátyjának családjához kerül, ahol viszont sem nagynénje, sem unokatestvérei nem viseltetnek jó szívvel iránta, sőt, leginkább megkeserítik az életét. 10 éves korában intézetbe (árvaházba) küldik, amely bizonyos szempontból a szabadulást jelenti Jane számára, más szempontból viszont egy újabb börtönt, és más tipusú megpróbáltatásokat. 9 évet tölt az intézetben, az utolsó időkben már nevelőnőkét dolgozik ott, barátokra is lel, akiktől azonban egytől-egyig, különböző okokból el kell válnia. Egy napon úgy dönt, változtat életén, és elhagyja az intézetet, nekivág a nagyvilágnak.

És itt kezdődik el valami, innentől Jane folyamatosan döntési helyzetekbe kerül, és hol érzelmeire, hol józan eszére hallgatva olyan döntéseket hoz, amelyeket egész további életét befolyásolják.

Számomra lenyűgöző volt Jane bátorsága, ahogy végig hű maradt az elveihez és önmagához, ugyanakkor néha elfogta a bizonytalanság és a kétségek a döntése helyességét illetően.
Azért is tűnt nekem nagyon hitelesnek a történet, mert az egészet Jane meséli el és az ő szemszögéből vizsgáljuk mi is az eseményeket, ugyanakkor a jellemábrázolásoknál igyekszik egész tárgyilagos maradni az író. Merthogy persze azokban is bővelkedik a regény, szép leírásokat kapunk mufurc, de szenvedélyes férfiról, kemény, könyörtelen, de elvű papról, szerény, fegyelmezett iskolaigazgatónőről és sorolhatnám.

A történet végéig Jane nagyon nagy utat tesz meg, részt veszünk személyiség-fejlődésében, együtt sírunk és együtt nevetünk vele.
A szerelmen, emberi érzéseken túl nem nélkülözi a regény az izgalmat, rejtélyt sem, szerintem ez a rész is jól meg van írva benne.

Jane a történet szerint csúnyácska, nem éppen a kor szépségideáljának megfelelő alkat - és ez rendszeresen ki is van hangsúlyozva - számomra mégis megszépült a karaktere, természete és cselekedetei által, és mindig valahogy szép lányként gondoltam rá olvasás alatt.

Az irodalmárok mindenféle párhuzamokat vélnek felfedezni Charlotte valódi élete és Jane története között, ezek ismertetése azonban esetleg majd egy másik bejegyzés témája lehet. A könyv borítóján Charlotte látható.
A könyv kiadásakor is már nagy sikert aratott, még Charlotte életében három kiadást megért.


Összességében nagyon tetszett.

Eredeti cím, kiadás: Jane Eyre, 1847, London
Kiadó: Európa Kiadó, 1991
Oldalak száma: 595

Nincsenek megjegyzések: