2009. november 18., szerda

Joanne Fluke: Áfonyás muffin és gyilkosság


A Lake Eden-i cukrásznő, Hannah Swensen harmadik esete kétségtelenül izgalmasabb, mint a második. Sőt, mi több, egyenesen hátborzongató.
Így november közepén az embernek nem esik nehezére elképzelni a Téli Karneválra készülődő álmos kisvárost. A finomabbnál finomabb süti receptek pedig csak még közelebb hozzák a karácsonyi készülődés hangulatát.
Ezúttal azonban nemcsak Hannah és Lisa sütöget, valamint nem csupán Sally az egyetlen konyhatündér. Connie Mac, a tévés sztárszakács az új konyhabutikja megnyitójára érkezik Lake Edenbe. Figuráját meglehetősen sátánira szabta a szerző, ami igencsak meglepő tekintve a korábbi könyvek hangulatát. De nem ő az egyetlen eltúlzott karakter. Valahogy a pszichopata gyilkos sem ebbe a történetbe való. Egy ilyen környezetbe sokkal inkább illik a régmúltban elszenvedett sérelmek megtorlása.
(De az is érdekes, hogy Hannah karaktere idősebbnek tűnik a szavai és a tettei alapján, mint ahogy azt az írónő beállítja. A történet szerint Hannah 27 éves, de legalább 35-nek érzi az ember, ha nem többnek.)
Annak ellenére, hogy ez a történet is kellemes olvasmány, nem mentes az elvarratlan szálaktól. Connie Mac férje például meg sem szólal, más karakterek megjegyzéseiből ugyan halványan kirajzolódik az alakja, az olvasónak mégis hiányérzete támad. És ez más szereplők esetében is igaz. Kevés az igazán kidolgozott figura. De valahogy Ezekiel Jordan íróasztalának története is befejezetlen marad.
A legsikeresebb szál kétségkívül Norman és Mike vetélkedése Hannah kegyeiért, valamint Delores és Carrie ügyködése.
Ami igazán izgalmassá teszi ezt a történetet az viszont a Janie körüli titok.

Nincsenek megjegyzések: