2009. november 13., péntek

Jane Moore: Második feleségek klubja

A tartalom alapján olyan bosszúállós, szemkikaparós, röhögős könyvet vártam - na ez azért ennél jóval több.

Alison, Fiona, Julia és Susan csak annak köszönhetik a barátságukat, hogy második feleségek, ez a szörnyű sorscsapás hozza össze őket. Találkozásaik alkalmával lelket öntenek egymásba, megvitatják az aktuális első feleség újabb rémtetteit és egyáltalán mindenki örül, hogy nemcsak Ő az egyetlen második feleség.

Mindenkinek más felállású a házassága: van akinek mostohagyereke is van, aki épp kamaszodik, van aki sajátot szeretne, de a férj szerint neki nem kell, mert van már neki kettő és van olyan is, aki egy halott anya szellemével küzd, miközben sajátjaként szereti az elhunyt nő lányát és van gyermektelen, aki így is szeretne megöregedni. Nem elég a nőknek a saját házasságukban viaskodni, még az első feleségek állandó árnyékát is kerülgetni kénytelenek. Julia férje baráti viszonyt ápol az exével, a férj képes szeretkezés után is felhívni az első feleséget, hogy megossza vele gondolatait, amit Julia érthető módon egyre nehezebben visel. Alison ugyan tárt karokkal fogadná két mostohagyerekét, de a volt feleség tűzzel-vassal védi őket Alisonnal szemben. És férje is meghunyászkodik exe előtt.

Fionának csak egy mostoha gyerek jutott és van egy közös lányuk is, ám a kamasz fiú súlyos megpróbáltatásoknak veti alá a kapcsolatukat.

Susannak láthatóan nincs gondja, hiszen az ex feleség elhunyt, ám Susan még a házban is mindenhol a nőbe botlik, miközben példásan neveli a mostoha lányát.

A könyv szerintem a férfiak vakságáról szól és a manipulálhatóságáról, na meg a lustaságról. Biztos vagyok benne, hogy vannak példás elvált apukák, akik megtalálják az arany középutat az új és a régi életük között, de ez nem kis erőfeszítéssel jár.

Szerencsére nem tudom milyen exnek lenni, de egyik félnek sem könnyű elfogadni, hogy a valaha szeretett férfit elszerették tőlünk és míg a másik boldog az új kapcsolatában, nekünk csak a magány és a gyerek maradt annak minden gondjával.

Ugyanakkor a második feleség örökké harcolni fog, hogy az első helyre kerüljön, ami lehetetlen, főleg, ha gyerek is született az első kapcsolatból - amit a gonosz exek szívesen bevetnek minden adandó alkalommal.

Most biztos sokan felhördülnek és méltatlankodnak, de csak nézzünk szét a környezetünkben, hányan marakodnak évekig nemcsak a gyereken de az állólámpán is.

Nagyon jól megírt történet négy házasságról. Nem is a szereplők az érdekesek hanem maga a tartalom, ami által bepillantást nyerhetünk a nők és férfiak ádáz küzdelmeibe a boldogságért.

A borító nekem kissé túlzó, immáron ismerve a történetet. Egy egyszerűbb nekem jobban tetszene.

Kiadja: Athenaeum

Nincsenek megjegyzések: