2009. november 25., szerda

Elmore Leonard: Glanc

Ez a könyv véletlenül került a kezembe. A Molyon cseréltem szimpátia alapján, amit nem is bántam meg!

Szégyen, nem szégyen, soha nem hallottam még a könyvről, de a szerzőről sem. Pedig állítólag (most már szerintem is) a kortárs krimiírók királya.
Elsőként elolvastam minden ajánlást (van pár belőle, nem is kis kaliberű hírességek tollából). Ami végképp lökést adott a könyv elolvasásához, az Quentin Tarantino, a kedvenc rendezőm pozitív véleményezése volt a szerző teljes munkásságáról.

A főhős Vincent Mora, egy zsaru Miamiból! Egy akció alkalmával meglövik, így betegszabaságra utazik Puerto Ricoba. Itt megismerkedik Iris Ruizzal, a prostituálttal! Iris nincs valami határozott természettel megáldva, Vincent próbál rajta valami módon segíteni, pártfogolni Őt, mindhiába! Iris gyilkosság áldozatává válik! Természetesen Vincent a nyomozásba belefolyik, hisz a vér nem válik vízzé! Egy percig nem tud nyugton ülni és betegszabadságát pihenéssel tölteni.
Nem elhanyagolható Teddy személye, a pszichopata gyilkosé a múltból. Ő Vincent nyomában van végig, Őrá utazik! Ritka beteg jellem, nagyszerűen van az Ő karaktere is (mint mindenki másé is) kidolgozva a könyvben!

Természetesen(?) szerelmi szál is végigvonul a történetben, ezzel megfűszerezve az egyébként sem unalmas sztorit! Nem nagyon szeretnék sok részletet elárulni, maradjon meglepetés is!

A könyv utolsó lapjai olvasása közben sem egyértelmű mi lesz a vége, tényleg nagyon izgalmas! Általában kitalálom a befejezéseket, de itt nem ez történt, végig fogva tartotta a figyelmemet! Pörgős, frappáns, elegáns! Nagyon szerettem! Itt figyel a polcon a szerző másik könyve, a Stick! Ez sem marad olvasatlanul! :-)



1 megjegyzés:

picidzé írta...

Amit Wostry Feri ajánl, szar nem lehet. Nekem is tetszett.