2010. augusztus 19., csütörtök

Gary Chapman: A házasság négy évszaka


Gary Chapmannel a könyv írójával már régen barátságot kötöttem. A Gyerekekre hangolva, az Egymásra hangolva című könyvei kapcsán belemélyedtem egykor a "szeretet-nyelvek" tanulmányozásába, amiben szerintem van sok-sok igazság.
Ebben a könyvében a házasság intézményét vesézi ki.
Gondoljunk csak bele, milyen hiedelmek/babonák keringenek körülöttünk ha eszünkbe jut a 7 éves ciklus, vagy ha csak az esküvőkön megjelenő rizsszórásra vagy egyéb dolgokra figyelünk. Aztán ha véletlenül nem sikerül a házasság, jönnek az emlékek, mit, hol rontottunk el, mit nem úgy csináltunk ahogy kellett volna.

G.Chapman összehasonlítást tesz könyvében az évszakok változásába és a házasságban. Nem egyszerűsíti le, hogy a tavasz a kezdet, .... a tél pedig az együtt megöregedés, nyugdíjas korszak, hanem ennél sokkal bonyolultabb formában összegzi mondandóját.

A tavasz az új kezdet, amikor izgatottan rendezkedik az új pár, a fantasztikus közös élet előtt állnak. Még mindenben és mindenkiben hisznek, derűlátóak, izgatottak, reményteljesek, boldogok. A legtöbbet szeretnék kihozni magukból és kapcsolatukból.

A nyár a vidámságé, a pihenésé. Házasságunkban komoly előrelépéseket tettünk egymás megértése érdekében, örömteli érzésekkel, a megelégedettséggel élvezzük egymás közelségét partnerünkkel. Ez az "egy húron pendülünk" időszak.

Az őszre azt írja Chapman: a kivülálló számára szép, d belül már a változás jelei találhatók. Megérkezik a szomorúság, az aggodalom, az elutasítás, időszakos kiüresedés a jellemzője.

A tél pedig a hidegség. A házasság telét a ridegség, durvaság, keserűség jellemzi, ami a partnerek merevsége -egymás nézőpontjának figyelmen kívül hagyása- miatt alakulhat ki. Megjelenik a magányosság, az elutasítottság érzése, a csend és a veszekedés váltakozása.

Chapman Amerikában élő házaspárokon keresztül mutatja be ezeket az időszakokat. A fázisok, évszakok után érdekes, érthető nyelven megfogalmazva vázolja fel, milyen módszerekkel lehet a házasságot megújítani. Hét módszerről ír könyvében, ezekből néhány ízelítő:
Tanuljunk a múlt kudarcaiból! Gondolkodjunk pozitívan! Fordítsuk javukra a különbségeket! Használjuk párunk szeretet nyelvét!

Gyakorlati tanácsokat is ad a módszerek első lépésének megtételéhez, és ami a fontos :Gary Chapman támogatja a házasság intézményét!

Kedvelem könyveit, kedvelem megfogalmazásait. Egyetlen gondom csak annyi vele, mint minden ilyennel: ha valakinek problémája van a házasságával és elolvas egy ilyen szakirodalmat vagy esetleg szeretne terápiás segítséget kérni, még nem biztos, hogy működni fog a dolog, mert ehhez is mint a házassághoz két ember kell. Ha mindkettő szeretné, akkor van esély, ám ha nem....

"A házasság évszaki változnak.Azonban valamennyi szakaszban van lehetőség az érzelmi stabilitás és a boldogság elérésére és megőrzésére. Minden évszaknak megvannak a maga kihívásai és nehézségei. (...) A fák ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak és sok egyéb természeti jelenségnek. Mi, emberek azonban rendelkezünk a döntés képességével. (...) Felvértezhetjük magunkat jó érzésekkel, és élhetünk a nyílt kommunikáció eszközével, melyek segítségünkre lesznek az ősz és a tél átvészelésében."


A Bézs.hu oldalán is olvashatjátok véleményeinket az általunk olvasott könyvekről.

Nincsenek megjegyzések: